IKLAN

Wednesday, 12 September 2012

SIMPAN FILE APK SELEPAS DOWNLOAD DARI GOOGLE PLAY

Google Play adalah salah satu applikasi yang memang wajib ada kalau korang menggunakan handphone ataupun tablet yang menyokong Operation System(OS) Android. Seperti mana Nokia dengan OVI nya dan Iphone dengan Apps Store nya, Google play mempunyai himpunan aplikasi-aplikasi yang cukup banyak sebab sesiapa saja dengan mudahnya boleh upload aplikasi diorang ke sini.


Tapi, masalah utama yang selalu berlaku kepada penguna-pengguna aplikasi 'pasar borong' ni adalah keupayaan untuk simpan file-file yang dah didownload tadi ke handphone diorang(ye la, kalau simpan senang sikit nak share dengan member2 dan boleh buat backup file kalau offline).

Bagi pengguna android, korang bertuah sebab dah tak perlu risau lagi dengan problem tu sebab ada caranya untuk simpan aplikasi yang dah korang download kat Google Play tadi ke dalam memori card handphone korang. Untuk info, file android adalah dalam format .APK.

Sebenarnya ada banyak cara, tapi saya akan tunjukkan satu saja cara yang saya rasa lebih senang sebab cuma guna satu software je..hehe. Firstly, korang download file Astro File Manager kat Google Play. File tu boleh donload kat sini. Saya guna versi 2.5.2.

Lepas install, bukak Astro file manager dan follow me..lepas dah buka Astro File Manager tu, akan keluar macam gambar diatas, sekarang click butang kiri atau tengah handphone korang (ala..yang ada 3 button tu). Ikut handphone korang la, asalkan keluar macam gambar dibawah..


dah keluar 'message box' macam gambar diatas, korang pilih 'Tools'..


pilih 'Application manager/Backup'..


Akan keluar senarai aplikasi yang dah korang download dari Google play. Tick je la yang mana berkenan dihati. Pastu click 'Backup'.


siap..file apk korang akan tersimpan kat folder 'backups' di sdcard handphone.


Kan senang je caranya. sekarang tak payah lagi susah-susah korang cari apk file kat blackmarket..hehe. Sila la like and Share kalau suka post ni. Peace.