IKLAN

Thursday, 29 November 2012

TIPS KURANGKAN MASALAH "UNABLE TO CONNECT" DAN LOADING MEMANJANG SEMASA GUNA TRICK OPERAMINI MAXIS YANG TAK BEST KAT ANDROID

Ambik kau, gedabak punyak panjang tajuk post kali ni. Memang padan dengan masalah yang melanda pengguna operamini maxis tegar dengan handphone android. Entah mana silapnya, trick maxis cukup susah nak 'lekat'.


Kelemahan trick maxis diandroid berbanding hanphone symbian adalah ia susah nak connect dan selalu je 'disconnect'. Kadang-kadang, selepas beberapa mini browsing, ia akan loading dalam tempoh yang lama lepas tu disconnect. Kat sini saya akan bagi beberapa tips simple macam mana nak bagi trick boleh tembus disamping kurangkan masalah disconnect ni.

 A)Pasang Droidwall.
Ini untuk handphone yang dah diroot sahaja. Tujuannya bukan nak elakkan kredit ditelan(kalau guna trick maxis kat android, memang akan telan kredit punya) tapi sebab nak pastikan 100% line maxis3g wap tu diarahkan kat operamini je. Memang saya galakkan korang pakai software power ni maklumlah, android ni very data hungry, asyik nak update je..WTH betul.

sorry, terpaksa ambil screenshot guna camera. Entak kenapa screenshot fail.
B)Clear cookies
Satu lagi cara adalah dengan clear cookies. Korang boleh cari setting ni dekat tab operamini;

"Setting / Privacy/ Clear Cookies"


C)Network Test
Network test selalunya dibuat selepas korang dah clear cookies. Ia boleh didapati di; 

"Setting / Advanced/ Network test..."


Tunggu sampai keluar mesej "You have a working network connection". sekarang korang boleh sambung balik browsing.



D)Disable/enable packet data/mobile network
Cara terakhir yang korang boleh buat adalah dengan disable packet data dan enable semula kemudian sambung browsing. Connection pasti akan ok semula lepas tu. Cara ni sebenarnya agak leceh kalau korang guna ROM standard, tapi akan jadi cara paling senang dan best kalau korang guna custom rom yang yang mana mobile data boleh diakses dengan hanya slide turun menu. Contohnya macam rom MIUI dan iXperiA 8s(yang ni saya guna kat handphone X8 super saiya saya.)


Semoga berjaya.