IKLAN

Sunday, 11 November 2012

TRICK OPERAMINI CELCOM ANDROID ICS


Sebelum ni saya pernah buat post pasal trick celcom simple untuk android. Trick tu sebenarnya saya test dengan Xperia X8 super dewa saya dan memang berjalan dengan lancarnya tanpa sebarang kompromi. Pun begitu, lantaran kehendak semasa disamping pengaruh rakan sebaya, saya telah terbeli sebijik lagi handphone android yang di kuasakan dengan android 4.0.4(ICS). Punya la syok dapat handphone baru, dan benda pertama mestilah buat trick internet free kan..hehe.

Namun, kusangka hujan hingga ke petang, rupanya panas terik ditengah hari(betul ke ni?), sekali  trick ni tak jalan la untuk android ICS..cheh. Untuk ICS ni sepesel sikit sebab korang kena buat apa yang dipanggil 'trick filter'..hehe. Operamini handler yang boleh jalan untuk trick ni ialah 6.1, 6.5 & 7.0(next). Operamini 5.1 handler saya try tak lepas.

Operamini 6.1 handler
Operamini 6.5 handler

Cara-caranya

1) Setting APN phone
Gunakan setting APN standard Celcom. Kalau nak create sendiri pun boleh, ikut macam ni;

Name=ikut suka
APN=celcom3g
Proxy=biarkan
Port=biarkan(nak masukkan 80 pun xda hal)
Authentication type=none
APN type=default,supl (nak masukkan 'internet' pun boleh)
yang lain biarkan secara default.

2)Setting Operamini
Untuk setting operamini, sila ikut macam gambar dibawah;


di bahagian filter masukkan;

*(socket: mini5-1.opera-mini.net mini5.opera-mini.net\http: server4.operamini.com server4.operamini.com) 

Bahagian ni paling penting dan paling kririkal, kalau silap confirm tak lepas. Sebenarnya ada 4 space dalam filter diatas. Taip macam ni;

*(socket:<JARAK>mini5-1.opera-mini.net<JARAK>mini5.opera-mini.net\http:<JARAK>server4.operamini.com<JARAK>server4.operamini.com) 

Remove Port=tandakan
Proxy type=Host
Proxy Server=mms.celcom.net.my

'save' dan tunggu operamini loading


siap..sekarang korang dah boleh guna operamini percuma celcom kat handphone android.


Bagi yang dah ada operamini handler kat phone dan korang ada masalah 'unable to connect ' lepas masukkan trick ni, cuba korang Clear cookies dan buat network test. Ni untuk pastikan trick ni dapat melalui server operamini.
.

Kalau keluar "You have a working network connection" macam gambar dibawah, maksudnya trick dah jalan. Enjoy..


Sebenarnya trick ni bukan terhad kat ICS saja, tapi android versi kebawah pun boleh jugak. Jelly Bean saya tak pasti..cuba la try.

p/s:kredit kepada otai2 yang buat trick ni, saya cuma mudahkan je..hehe.





12 comments:

  1. slm bro.. trik ni utk celcom hidup ke mati?

    ReplyDelete
  2. bro...ni free untuk browse and download je ke?? mcm mana dengan phone update, synchronization sume?? free data x??

    ReplyDelete
  3. Ada trick untuk celcom yang mati laluan?

    ReplyDelete
  4. yg kredit expired pnya xde ke?

    ReplyDelete
  5. copy paste trik ni ada d fb..perkataan pun sama,tiada identiti sendiri klu slu copy paste

    ReplyDelete
  6. saya dah dapat opera mini tuu...
    tapi bila saya on mobile data saya, saya check credit saya kurang..
    tapi saya blom surf apa2 pun .. camney nak setting phone nie??

    ReplyDelete
  7. mcmna mo kac clear history tu ...

    ReplyDelete
  8. hai saya dah donlod opera mini tu..& dah masukkan ke dlm pon..saya dah ikut step2 di atas tp bila saya nak install terus keluar ni .>>-- UNABLE TO CONNECT TO THE INTERNET,PLEASE CHECK YOUR SETTING..saya pengguna hp android ics.. boleh tolong saya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. da x ley pakai daaa

      Delete
  9. Admin, boleh tak psni update trick ucbrowser handler celcom untuk android ics pula.. :-)

    ReplyDelete
  10. tolong bagi untuk adriod jelly bean ... dlm setting tu ada penambahan protokol apn

    ReplyDelete
  11. sye pun cam tu,,cam xle lah nie nak wat nie

    ReplyDelete